
TORSDAG DEN 23. FEBRUAR
”INDTIL VANVID INDTIL DØDEN” af Kirsten Thorup
Roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.
’Roman om et menneske, der har trådt helt, helt forkert, men ikke selv ved det endnu’.
Harriet rejser i 1942 til München på rekreation hos sin mands venner Klaus, generalløjnant i Luftwaffe, og hans danske kone Gudrun. Harriet er krigsenke, hendes elskede mand, piloten Gerhard, er blevet skudt ned over østfronten, hvor han kæmpede på tysk side mod kommunismen. Gerhard var ikke medlem af nazistpartiet, men havde erklæret den tyske fører troskab for at ramme kommunisterne.
I Danmark har hun efterladt sine to små sønner på et børnehjem.
Efter en voldsom besværlig togrejse ankommer Harriet til Klaus og Gudruns pragtvilla. Familien lever et overklasseliv, hvor der aldrig mangler noget hverken til hverdag eller fest. De er herrefolket og accepterer den nazistiske ideologi fuldt ud. Gudrun er hjemmegående, mens deres lille søn, Thor, nazificeres i børnehaven. Hjemme passes han af skiftende ’stuepiger’, der alle kaldes ’Ludmilla’. Alle Ludmillaerne er krigsfanger, de såkaldte slaviske undermennesker.
Harriet ser på den nazistiske verden med både afsky og fascination. Afskyen kommer til at fylde mere og mere i hende. Hun kan ikke indordne sig og opofre sig, som den tyske idealkvinde skal. Ude i byen viser den pompøse pragt, som Klaus og Gudrun lever i, at være fernis, og den grusomme virkelighed træder frem.
Facaden krakelerer og Gudrun klarer sig efterhånden på piller og spiritus. Efter 4 måneder vender Harriet tilbage til Danmark.
’Hvorfor tog Harriet egentlig til Tyskland?’ ’En chokreaktion på sin mands død?’
Kirsten Thorups inspiration til roma- nens hovedperson Harriet: ’Kirsten Thorup har kendt en dansk kvinde gift med en dansk flyveofficer, der blev skudt ned på Østfronten. Foråret 1942 foretog denne kvinde rent faktisk den rejse til München, som Harriet foretager. Forfatteren mødte hende, da hun selv var i begyndelsen af tyverne, og hun har kendt hende godt, indtil kvinden døde for godt tyve år siden.’